- Wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków):
- 236,2 kcal, białko: 16,9 g, tłuszcz: 10,8 g, węglowodany: 17,5 g2 porcje:
- 125 g półtłustego twarogu
- jajko
- łyżka cukru nierafinowanego
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej (ok. 30 g)
- łyżka mleka lub jogurtu
- łyżka oleju rzepakowego/kokosowego
Wszystkie składniki (poza olejem) dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką małe porcje ciasta, spłaszczać, by powstały placki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
Podawać saute lub z miodem, powidłami/dżemem dobrej jakości lub tak jak ja – z Kremem Warszawskim śniadaniowym 🙂 Łyżka tego kremu (15 g) ma 81 kcal.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.