- Wartość odżywcza 1 placka:
- 42,9 kcal, białko: 2,3 g, tłuszcz: 2,1 g, węglowodany: 3,6 g
- serek wiejski 200 g
- 2 jaja
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 1/4 obranego jabłka
- 1/4 obranej gruszki
- 6 łyżek mąki (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej) (60 g)
- 3 łyżeczki oleju (użyłam rzepakowego)
- szczypta soli
Owoce pokroić w kosteczkę.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka zmiksować z 2 łyżeczkami oleju, serkiem wiejskim i mąką. Dodać pianę ubitą z białek i zmiksować na wolnych obrotach. Dodać pokrojone owoce i rodzynki i delikatnie wymieszać.
Patelnię posmarować łyżeczką oleju i rozgrzać. Łyżką nakładać małe placki i smażyć z obu stron do zrumienienia. Przed nakładaniem kolejnych partii już nie wlewać dodatkowego oleju na patelnię. Mmm… Były przepyszne!!!
Placuszki zrobilam zgodnie z przepisem i wyszły pyszne. Pierwszy ra robilam cos z maki orkiszowej pełnoziarnistej i mialam pewne obawy ale na prawdę placuszki były smaczne i teraz robię je bardzo często:)
Super, cieszę się, że smakowały 🙂
Zrobiłem te placki ale na mące pszennej pełnoziarnistej oraz bez rodzynek i muszę powiedzieć, że szału nie było. Dałem więcej owoców niż w przepisie i nie było ich czuć. Ta połowa łyżeczki cynamonu oraz mąka zdominowały cały smak.
Lepiej chyba już zwykłe racuchy z jabłkami zrobić :/
Mąka pszenna pełnoziarnista jest wg mnie za ciężka w smaku do tego typu potraw. Poza tym rodzynki dodają tym plackom trochę słodyczy i są ich obowiązkowym elementem (można je zastąpić innymi owocami suszonymi, np. pokrojonymi na małe kawałeczki daktylami). Próbowałam już smażyć tradycyjne rachuchy na patelni bez tłuszczu (bo nie lubię placków smażonych na dużej ilości tłuszczu), ale mi nie wyszły. Może masz jakiś dobry przepis? Bo te placki z serkiem wiejskim póki co pełnią u mnie właśnie rolę takich pseudoracuchów 🙂