- Wartość odżywcza upieczonych szparagów:
- 332,2 kcal, białko: 8,3 g, tłuszcz: 28 g, węglowodany: 9,3 g
- Wartość odżywcza ugotowanego kalafiora z „zasmażką”:
- 320,2 kcal, białko: 13 g, tłuszcz: 17,4 g, węglowodany: 24,7 g
- pęczek szparagów (w moim było 16 dość cienkich sztuk, po odkrojeniu końców ważyły 350 g)
- 2 łyżki oliwy, łyżka oleju rzepakowego
- 1-3 ząbki czosnku – w zależności od upodobań
- sól, pieprz, chilli, curry
- łyżeczka octu balsamicznego
Szparagi ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, polać mieszanką oliwy, oleju, ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, przypraw i octu balsamicznego. Piec 10-20 min. (w zależności od preferencji stopnia twardości tudzież miękkości szparagów) w 180°C.
Kalafior:
- kalafior
- 2 łyżka masła
- 2 łyżki otrębów
- łyżka bułki tartej
Różyczki kalafiora wrzucić do wrzące, lekko osolonej wody i ugotować na półtwardo (5-6 min.). Na patelni rozpuścić masło, wymieszać z otrębami i bułką tartą.
Szybkie, lekkie, wiosenne danie 🙂