- Wartość odżywcza 1 naleśnika (przy założeniu, że wyszło 8 naleśników i została zużyta 1 łyżeczka oleju do smażenia):
- 177 kcal, białko: 11,2 g, tłuszcz: 9,9 g, węglowodany: 10,3 g
- 1 op. rozdrobnionego mrożonego szpinaku (rozmrożonego – nadmiar wody odlać) 450 g
- 3 jajka
- szklanka mleka 2% (250 ml)
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
+ odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Farsz:
- 200 g serka twarogowego naturalnego (np. Twój Smak)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy i świeże zioła: chilli, pieprz, oregano, bazylia, mięta
- 120 g pstrąga wędzonego na gorąco
Ciasto: Składniki ciasta zmiksować i smażyć naleśniki z obu stron na patelni teflonowej pokrytej niewielką ilością oleju.
Farsz: Serek wymieszać widelcem z jogurtem, przyprawami i ziołami. Pstrąga pokroić na małe kawałeczki.Gotowe i ostudzone naleśniki smarować z jednej strony przygotowanym serkiem, nakładać kawałeczki ryby i zawijać w ruloniki (lub w inny ulubiony sposób).Porcja na 7-9 naleśników.
Inspirację zaczerpnęłam stąd.
Naleśniki dla zdrowia – omega-3 zarówno w pstrągu, jak i oleju rzepakowym wspomaga pracę mózgu i serca 🙂
Wygląda pysznie:) postaram się zrobić takie………………………………:)