Makaron z pesto i grillowanymi pomidorkami

  • Wartość odżywcza 1 porcji (dokładnie takiej jak na zdjęciu):
  • 382,3 kcal, białko: 11,2 g, tłuszcz: 17 g, węglowodany: 45,7 g

To właściwie nie jest żaden przepis, ale warto wiedzieć jaką wartość odżywczą ma to lubiane przez wiele osób danie 🙂

3 porcje:

  • ok. 180 g suchego makaronu pełnoziarnistego (po ugotowaniu ok. 360 g)
  • 6 łyżek pesto
  • liście świeżej bazylii

Pomidorki grillowane:

  • 12 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta cukru i soli, pieprz, oregano

W misce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz i oregano. Wrzucić połówki pomidorków i delikatnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Grillować pod nagrzanym grillem piekarnika (ok. 15 min.)

Makaron ugotować (koniecznie al dente!). Pesto wymieszać z 6 łyżkami gorącej wody i wymieszać z makaronem. Udekorować grillowanymi pomidorkami i bazylią.Ps. Grillowane pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do wielu innych dań. Wartość odżywcza 12 grillowanych pomidorków (wg powyższego przepisu): 212,8 kcal, białko: 1,8 g, tłuszcz: 18,7 g, węglowodany: 8,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *