- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 452,8 kcal, białko: 16,7 g, tłuszcz: 11,4 g, węglowodany: 65,5 g
- kilka sztuk brukselki
- łyżka oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego
- ząbek czosnku, papryczka chili, sól (np. morska), curry (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu), mięta (świeża lub suszona)
- 8 łyżek kuskusu (np. razowego) 80 g
- ziarenka wyłuskane z 1/2 grantatu
Brukselkę ugotować na półtwardo (max. 10 min. od wrzątku).
Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę posiekać (ja usuwam pestki, bo pestki są najostrzejsze). Na dużej patelni rozgrzać oliwę/olej, wrzucić czosnek i papryczkę, smażyć chwilę. Dodać kuskus i brukselkę oraz przyprawy, zalać ok. 160 ml wody, przykryć i dusić, aż kuskus wchłonie wodę. Wymieszać z ziarenkami granatu.
Oczywiście można pominąć chili, jeśli ktoś nie przepada za ostrymi daniami, ale w tym daniu właśnie ta gra smaków jest najfajniesza (słodki i lekko kwaśny granat, sól, ostra papryczka i lekko gorzka bruskelka).