- pierś kurczaka (podwójna) – ja miałam ok. 700 g
- ryż (użyłam parboiled, 2 woreczki po 100 g)
- feta (najlepiej prawdziwa – owczo-kozia lub ser kozi) – użyłam 150 g
- kilkanaście pomidorków koktajlowych (użyłam pomidorków truskawkowych)
- oliwa, olej
- przyprawy: pieprz, sól, ocet balsamiczny, sos sojowy, curry, tymianek, chilli, zioła prowansalskie, czosnek
Ryż ugotować na sypko. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, octem balsamicznym, sosem sojowym, tymiankiem, chilli, dorzucić 2-3 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki. Odstawić na 15-30 minut do lodówki (kurczak nie wymaga długiego marynowania).
W tym czasie pokroić pomidorki na połówki, a ser w kostkę.Kurczaka lekko obsmażyć na oleju rzepakowym (aż mięso nie będzie surowe w środku). W naczyniu żaroodpornym (użyłam formy 20 x 20) wysmarowanym olejem wymieszać kurczaka z ryżem. Doprawić jeszcze ewentualnie pieprzem. Dodać ser (zostawić kilka kawałeczków) i delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków I resztę kosteczek sera. Posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać 15 minut w 180°C.
Wyszło rewelacyjne danie!!!Inspirację zaczerpnęłam stąd.