- Wartość odżywcza 1 kotleta (całość = 10 sztuk):
- 76,7 kcal, białko: 9,6 g, tłuszcz: 2,6 g, węglowodany: 3,2 g
10 kotletów (na porcję wystarczą 2-4 sztuki):
- duża puszka tuńczyka w sosie własnym (400 g, 280 g bez zalewy)
- 2 małe jajka
- 5 łyżek otrębów
- mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę
- mała cebula drobno posiekana
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkami, olejem i łyżką otrębów. Dodać cebulę i paprykę oraz musztardę i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Uformować małe kotlety i obtoczyć je delikatnie w otrębach. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 10-15 min. w 180°C. Po tym czasie przewrócić kotlety (delikatnie!) na drugą stronę i piec kolejne 10-15 min.
Baaardzo smaczne, wyjątkowo krótki czas przygotowywania i mało naczyń do zmywania 🙂