Ciasteczka czekoladowe

Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu 🙂 Oto moja wersja:

Suche składniki:

  • szklanka mąki razowej (użyłam pszennej typ 2000)  (150 g)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych  (60 g)
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2 – tak jak było w przepisie, ale ciasteczka wyszły zdecydowanie za słodkie)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

Mokre składniki:

  • 100 g roztopionego masła
  • łyżka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam pysznych powideł ze zmniejszoną ilością dodanego cukru – prezent od Teściowej :-))
  • jajko
  • dodatkowo: 1 gorzka czekolada (100 g)

W jednej misce wymieszać łyżką suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wymieszać razem zawartości obu misek, a na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i delikatnie wymieszać.

Nakładać po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję lekko spłaszczyć. Piec w 170°C w dwóch partiach ok. 14 min.Z podanych ilości wyszło mi 30 ciasteczek różnych rozmiarów.

Oryginalna wersja tego przepisu znajduje się tu.

3 myśli nt. „Ciasteczka czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *