- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 4 porcje):
- 430,1 kcal, białko: 26,5 g, tłuszcz: 19,6 g, węglowodany: 38,8 g
- makaron cannelloni (16 rurek, czyli ok. 160 g)
- 1 op. mrożonego szpinaku (450 g)
- mielona chuda wołowina (ok. 300 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kula mozzarrelli 100 g lub 3 plasterki sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa, kumin, oregano
- sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka 2% (ok. 150-180 ml)
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić mięso i smażyć, mieszając, aż straci czerwony kolor. Przyprawić solą, pieprzem, chilli, kuminem i oregano.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać, smażyć 1 min. Dorzucić szpinak i dusić, aż się rozmrozi (ok. 10-15 min.). Przyprawić solą, pieprzem, chilli i gałką muszkatołową. Dodać mięso.
Przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać (tak, by mąka dokładnie połączyła się z masłem). Wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje. W razie, gdyby powstały grudki, można wymieszać sos dokładnie trzepaczką. Przyprawić chilli, pieprzem i odrobiną soli.
Rurki makaronowe nadziać farszem* i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem) jedną obok drugiej. Polać sosem beszamelowym. Oprószyć pieprzem. Piec 20 min. w 180°C. Po tym czasie na wierzch rzucić kawałeczki mozzarelli lub sera żółtego i zapiekać jeszcze 5 min.
*jak to najprościej zrobić? Ja każdą rurkę makaronową ustawiałam pionowo w naczyniu żaroodpornym i przy pomocy dwóch łyżeczek wkładałam farsz, ubijając go rękojeścią noża.