- Wartość odżywcza wszystkich ciasteczek:
- 2666,8 kcal, białko: 39,9 g, tłuszcz: 152,6 g, węglowodany: 283,7 g
Pyszne ciasteczka z dużą zawartością kakao (ok. 90 sztuk różnych rozmiarów).
- 170 g masła o temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: ziarenka wyłuskane z laski wanilii
- 260 g mąki pszennej (patrz: Przelicznik)
- 50 g prawdziwego gorzkiego kakao
- jajko
Przygotować:
masło w misce
mikser/blender z końcówką do ubijania
cukier puder wymieszany z solą i ziarenkami wanilii (jeśli są używane)
jajko
mąkę wymieszaną z kakao
foremki do wycinania ciasteczek
blachę wyłożoną pergaminem
Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać mieszankę cukru, soli i wanilii, cały czas miksując. Wbić jajko, zmiksować. Dodać mąkę z kakao i zmiksować (ponieważ ja dysponuję tylko blenderem z końcówką do ubijania, po dodaniu mąki i kakao ciasto zagniotłam już ręcznie, bo mój blender nie dałby sobie rady).
Ciasto włożyć w folii do lodówki na 1 h.Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką w razie potrzeby). Foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 12 min. w 180°C.
Ciasteczka można oczywiście ozdobić lukrem lub polewą (np. z białej czekolady) oraz udekorować posypką lub orzechami, ale ja miałam akurat ochotę na takie ciasteczka saute 🙂
Świetnie nadają się do kawy!Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.