- Wartość odżywcza wszystkich placków (bez miodu):
- 704,4 kcal, białko: 25,6 g, tłuszcz: 40,6 g, węglowodany: 57,7 g
kilkanaście małych placuszków:
- 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych (ok. 60 g)
- trochę wrzątku
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 jajka
- jabłko starte na tarce o dużych oczkach
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
- opcjonalnie: trochę miodu
Płatki zalać wrzątkiem (tylko tyle, żeby rozmiękły). Zostawić do ostygnięcia.
Jajka zmiksować z jabłkiem, wiórkami, płatkami i cynamonem. Łyżką nakładać masę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć małe placki z obu stron.
Placki są lekko słodkie (im słodsze jałbko, tym słodsze placki). Można je polać odrobiną miodu. Wiórki kokosowe można pominąć, ale wg mnie z wiórkami placki są smaczniejsze.
Deser ten powstał w ramach testowania przeze mnie deserów bez cukru 🙂 Te placki są bardzo smaczne! 🙂
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.