- Wartość odżywcza 1 małego placuszka (całość = 20 sztuk):
- 20,2 kcal, białko: 0,8 g, tłuszcz: 1,1 g, węglowodany: 1,9 g
Postanowiłam przetestować popularne na wieeeelu blogach kulinarnych dwuskładnikowe placki składające się z banana i jajka. Przejrzałam różne przepisy, różniące się między sobą proporcjami użytych ilości bananów i jajek. Zrobiłam taką wersję:
20 małych placków:
- banan
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera. Na rozgrzanej suchej patelni smażyć małe placki z obu stron.
Podawać z syropem klonowym/miodem i owocami (na zdjęciu kiwi i gruszka).
Nie są to najlepsze placki bananowe, jakie jadłam w życiu. Ale na tyle smaczne, że na pewno warte powtórzenia. Zwłaszcza ze względu na prostotę w składzie i przygotowaniu.
Niektórzy mogą obawiać się tego przepisu, myśląc, że będzie to smakowało jak słodka jajecznica z bananem (fu!). Jeśli już chcemy porównać te placki do jakiegoś dania z jaj, to prędzej do słodkiego omletu. A to czy bananowy omlet jest smaczny, to już oczywiście kwestia gustów kulinarnych. Ja byłam zadowolona z tego mojego dzisiejszego śniadania.