- Wartość odżywcza 1 muffina:
- 181,2 kcal, białko: 4 g, tłuszcz: 10 g, węglowodany: 18,9 g
Pyszne, nienarzucające się słodkością muffiny!
14 muffinów:
Suche składniki:
- mąka pszenna 250 g
- 60 g brązowego cukru nierafinowanego
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre składniki:
- szklanka mleka 250 ml
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (ok. 110 g)
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru nierafinowanego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mleko z olejem i jajkami.
Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać do połączenia się składników.
Masą wypełnić foremki do muffinek wyłożone papilotkami. Każdą porcję posypać odrobiną cukru i odrobiną ziaren słonecznika.
Piec 20 min. w 200°C.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.