- Wartość odżywcza 1 placka:
- 16,4 kcal, białko: 0,6 g, tłuszcz: 0,8 g, węglowodany: 1,7 g
- 2-3 łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
- jajko
- 2 łyżki mleka
- cukinia (ok. 300 g)
- łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Cukinię zetrzeć na tarce i umieścić na durszlaku, by obciekła z nadmiaru wody.
Mąkę wymieszać rózgą w misce ze szczyptą soli, łyżeczką curry i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz z jajkiem i mlekiem. Cukinię odcisnąć w ręku, by pozbyć się nadmiaru wody i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać.
Na patelni (np. takiej do smażenia naleśników) rozgrzać łyżkę oleju i nakładać łyżką bardzo małe placki (placki mają bardzo delikatną strukturę – mniejsze będzie łatwiej przewracać na drugą stronę). Smażyć do zrumienienia z obu stron.
Pyszne są! A jakie niskokaloryczne!
Przepis (lekko zmodyfikowany) zaczerpnęłam stąd.
Wyszły super chociaż nie dodałem mleka, a że zostało mi pół dużej cukinii to jutro znowu je zrobię.
Hmm, pysznie wyglądają. Mam cukinię w lodówce, chyba zrobię.
I są pyszne! Jutro planuję zrobić powtórkę, bo Dorocie również bardzo zasmakowały 🙂