- Wartość odżywcza:
- 409,8 kcal, białko: 13,1 g, tłuszcz: 27,6 g, węglowodany: 27,7 g
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: szczypta soli, pieprz
- opcjonalnie: pasta sezamowa (tahini) (ilości różne wg różnych przepisów, ja lubię dodać tylko odrobinę – max. 1 łyżeczkę)
- świeża kolendra (lub inne zioła)
- woda mineralna niegazowana
Odsączoną ciecierzycę zmiksować (przy użyciu blendera) z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, przyprawami i pastą sezamową (jeśli jest używana). Dodawać stopniowo wodę – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Miksować na tyle długo, by pasta uzyskała gładką strukturę. Udekorować świeżymi ziołami.
Ilość soku z cytryny, czosnku, przypraw i pasty sezamowej dostosować do indywidualnych preferencji.