- Wartość odżywcza całego ciasta:
- 2560 kcal, białko: 43,7 g, tłuszcz: 149,5 g, węglowodany: 250,8 g
- 120 g masła
- 8 łyżek brązowego cukru nierafinowanego (ok. 80 g)
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki (ok. 100 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki prawdziwego gorzkiego kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady, min. 70% kakao (100 g)
- 2-3 gruszki
- + dodatkowo: 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
Gruszki obrać i pokroić w kostkę lub w kliny.
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ubijając, dodawać po kolei jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z czekoladą.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy z odpinaną obręczą (odpowiednia będzie średnica od 20 do 23 cm). Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać 2 łyżkami cukru (przyznaję, że ja o tym zapomniałam :-p). Piec 45 min. w 180°C.
Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Wyszukałam w internecie wg nazwy przepisu i znalazłam jego źródło tutaj.
Apetycznie wygląda i zapewne skamuje:)
http://zdrowy-talerz.pl/2012/02/bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-gruszkami/ a tu podobne ale bezglutenowe:)