- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 364,5 kcal, białko: 12,1 g, tłuszcz: 6,7 g, węglowodany: 64,4 g
Po zrobieniu pizzy zostało jeszcze trochę sosu pomidorowego (na bazie pomidorów z puszki) – nie omieszkałam się go użyć 🙂
- cukinia
- olej do smażenia
- puszka ciecierzycy
- woreczek ryżu (100 g)
- sos pomidorowy*
- sól, pieprz, curry, świeża mięta i bazylia
*Sos pomidorowy: pomidory z puszki zmiksować, wlać do garnka, przyprawić szczyptą cukru, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić, aż sos zgęstnieje. Ponownie zmiksować. Taki sos pomidorowy można zastąpić gotowym pomidorowym sosem z kartonika czy butelki (tylko byle nie ketchupem!). Wystarczy tylko podrasować go trochę ulubionymi ziołami 🙂
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Cukinię pokroić w półplasterki i usmażyć z obu stron na patelni posmarowanej oliwą (najlepiej byłoby na patelni grillowej). Usmażoną cukinię doprawić solą, pieprzem i curry.
Odsączoną ciecierzycę wymieszać z cukinią, dodać sos pomidorowy i zioła. Podgrzać przed podaniem. Podawać z ryżem.
Ktoś , kto tworzy takie cuda z pewnością jest wyjątkowy:)