- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 514, 9 kcal, białko: 31,6 g, tłuszcz: 33,6 g, węglowodany: 22,5 g
- garść dowolnej sałaty, może być mix
- kilka małych kuleczek mozzarelli lub kawałków porwanej kuli mozzarelli (40 g)
- 1/2 awokado
- 1/4 puszki fasoli czerwonej (60 g)
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym (65 g bez zalewy)
- łyżka ziaren, np. słonecznika (lub pestki dyni, sezam)
- sos: łyżka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz
- dodatki: szczypiorek, rzeżucha
Awokado obrać, pokroić w półplasterki. Wymieszać składniki sosu. Posiekać szczypiorek. Na talerzu ułożyć sałatę, mozzarellę, awokado, odsączoną z zalewy fasolę oraz tuńczyka. Polać sosem. Posypać ziarnami, szczypiorkiem i rzeżuchą.