- 2 torebki ryżu (użyłam jaśminowego)
- olej rzepakowy
- 1/2 cebuli (posiekanej)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 szklanki soczewicy (użyłam czerwonej)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, chilli
- opcjonalnie: pestki dyni i ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni, ziarna sezamu
Ryż i soczewicę ugotować na sypko (w garnkach z lekko osoloną wodą). W garnku na oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek. Podsmażać chwilę, mieszając. Dodać odsączoną fasolę, sos sojowy, ocet balsamiczny i zmiksowane pomidory. Dusić kilka minut, dodać ugotowaną soczewicę i odsączoną kukurydzę. Dusić, aż sos zgęstnieje (ok. 10-15 min.). Doprawić pieprzem i chilli.
Podawać z ryżem. Porcję dania można posypać ziarnami.
Bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu danie. Starczy na kilka obiadów 🙂
Nice blog, keep it going!