Pierogi z bakaliami

Pierwszy raz w życiu zrobiłam pierogi. Wyszły całkiem niezłe :-). Ze słodkim, bakaliowym nadzieniem. Polecam!Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g kremowego serka naturalnego (użyłam Twój Smak)

Nadzienie:

  • 2 starte jabłka (pod ręką miałam akurat Ligole)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki żurawiny suszonej
  • 5-6 moreli suszonych
  • 4 figi suszone
  • 2-3 łyżki brązowego nierafinowanego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • po szczypcie: mielonej gałki muszkatołowej i cynamonu
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Rodzynki, żurawinę i morele zalać wrzątkiem, odstawić.

Wymieszać ser z masłem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki.

Rodzynki, żurawinę i morele odsączyć. Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem i przyprawami. Wszystkie bakalie posiekać i wymieszać z jabłkami. Z farszu odcisnąć wodę (zbyt wilgotne nadzienie nie będzie nadawało się do pierogów). Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Wyjąć ciasto z lodówki na blat podsypany mąką i rozwałkować. Wycinać nieduże kółka (np. filiżanką), nakładać farsz i lepić pierogi. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. do zrumienienia. Jeśli mamy czas, przed pieczeniem blachę z pierogami można jeszcze odstawić na kilka-kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki „Kuchnia malucha od święta” pod red. Ciepłowskiej-Kowalczyk B., Rodak M., Szulc J., Welman M.

2 thoughts on “Pierogi z bakaliami

    • Są rewelacyjne! Na drugi dzień, na zimno – jeszcze pyszniejsze! Ciasto robi się błyskawicznie i wychodzi z tego ciasto a la francuskie. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *