- Wartość odżywcza 1 sztuki (całość = 5 sztuk):
- 101,6 kcal, białko: 9,3 g, tłuszcz: 2,7 g, węglowodany: 9 g
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
- 3 łyżki cukru, może być nierafinowany (30 g) (można zastąpić ksylitolem/erytrytolem)
- 10 malin
Piekarnik nagrzać do 170 st.
Składniki umieścić w misce, zmiksować mikserem lub zblednować blenderem.Umieścić w foremkach na muffinki, w każdą porcję wcisnąć 2 maliny. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 st.
Piec 30-40 min. (w zależności od piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika można je od razu zjadać łyżeczką, a po ostudzeniu i schłodzeniu mają bardziej zwartą konsystencję.
Ten przepis to nowa, prostsza wersja poprzedniego przepisu na miniserniczki: https://dietaewy.pl/miniserniczki-z-truskawkami/