- Wartość odżywcza 1 porcji kulek mięsnych w sosie (całość = 5 porcji):
- 339,8 kcal, białko: 28,9 g, tłuszcz: 21,4 g, węglowodany: 6,4 g
Kuleczki mięsne:
- ok. 600 g mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- przyprawy – ja użyłam: za’atar*, pieprz, sól, świeża mięta i bazylia
- do obtoczenia: kilka łyżek pszennej mąki pełnoziarnistej, pieprz, kumin (kmin rzymski), przyprawy orientalne (miałam akurat mieszankę „for meatballs” przywiezioną z Turcji)
- olej rzepakowy do smażenia
*za’atar – przyprawa arabska, w skład której wchodzą: tymianek, sezam, koper włoski, anyż, kolendra, sumak, kumin i trawa cytrynowa
Sos:
- cebula (użyłam czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- puszka pomidorów
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- przyprawy: tabasco, szczypta cukru, pieprz
Kuleczki mięsne: Mięso wymieszać dokładnie z jajkami, przyprawami i posiekanymi świeżymi ziołami. Uformować małe kuleczki i obtoczyć je w mieszance mąki i przypraw. Smażyć na małym ogniu z każdej strony (mięso będzie jeszcze duszone w sosie, więc nie trzeba obsmażać bardzo dokładnie).
Sos: Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać kilka razy, po czym dodać pomidory. Dusić ok. 10 min., dodać przyprawy, pastę curry i zmiksować. Do sosu wrzucić kuleczki mięsne i dusić ok. 30 min. na małym ogniu pod przykryciem, delikatnie mieszając co kilka minut.
Danie to podałam w towarzystwie:
ryżu jaśminowego,
mieszanki sałat skropionych sosem (oliwa, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, miód, sól, pieprz) i posypanych uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika
oraz
pasty z czerwonej fasoli z dodatkiem sera koziego i świeżej mięty – przepis tutaj!