- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 393,9 kcal, białko: 16,3 g, tłuszcz: 11,1 g, węglowodany: 56,9 g
- garść makaronu (ja użyłam 100 g suchego)
- puszka bobu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula (użyłam niedużej czerwonej)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- tabasco, pieprz
- świeża mięta i bazylia
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Bób odsączyć z zalewy, przepłukać wodą i obrać (można też zostawić nieobrany – jak kto lubi).
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie pokrojone w plasterki marchewki. Dodać sos sojowy i przyprawy, dusić 5 min., mieszając. Dodać listki mięty i bazylii. Pod koniec wymieszać z bobem.Chyba nie muszę dodawać, że to danie jest pyszne, pożywne, a także proste i szybkie w przygotowaniu? 😛
A jeśliby zamienić składniki:
zamiast makaronu – ryż,
zamiast bobu – sól…
(marchewka zostaje, pozostałe składniki: wedle uznania)
To byłoby idealne danie na biegunkę 🙂 Jak będziesz kiedyś potrzebował, to Arek z pewnością Ci nagotuje 🙂