Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów na Świecie.
W Polsce rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem u mężczyzn i drugim u kobiet.
Częstość występowania raka jelita grubego niestety stale rośnie. Co możemy zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby?
1) nie palić papierosów
2) ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa
3) ograniczyć spożycie alkoholu (lub całkiem go weliminować)
4) spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie (z przewagą warzyw)
5) uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną
6) utrzymywać (lub dążyć do) prawidłowej masy ciała
7) wykonywać kolonoskopię co 10 lat po 50 rż. (95% pacjentów z rakiem jelita grubego to osoby powyżej 49 rż.) lub po 40 rż. w przypadku obciążenia rodzinnego – jeśli u rodziców, dzieci lub rodzeństwa wystąpił ten nowotwór lub wcześniej w przypadku wystąpienia niepokojących objawów (np. krwawienia z odbytu, zmiany w rytmie wypróżnień, ból brzucha, uczucia niepełnego wypróżnienia, niezamierzonej utraty masy ciała) lub pojawienia się krwi utajonej w kale (badanie FIT).
We wprowadzaniu większości powyższych zaleceń w życie, pomagam pacjentom w swoim gabinecie.
Ale ten ostatni punkt – profilaktyczna kolonoskopia jest tym, co wzbudza najwięcej obaw wśród wielu osób. A stanowi bardzo ważne badanie, bo nie tylko pozwala na stwierdzenie czy są w jelicie jakieś zmiany chorobowe, ale też pozwala na wycięcie polipów, z których niektóre typy ulegają nowotworzeniu (90% przypadków raka jelita grubego ma swój początek w polipach).
Ponieważ sama miałam przyjemność (hehe) poddać się ostatnio temu badaniu, postanowiłam podzielić się kilkoma wskazówkami i przemyśleniami.
Zacznijmy od początku, czyli od przygotowań do badania. Najlepiej rozpocząć je tydzień przed badaniem i już wtedy wyeliminować z diety:
-skórki warzyw i owoców
-drobne pesteczki warzyw i owoców: pomidorów, ogórków, truskawek, malin, granatu, kiwi
-orzechy
-ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, nasiona lniane, czarnuszkę itp. oraz pieczywo z tymi składnikami.
Warto też zwiększyć ilość wypijanych płynów (najlepiej wody :)), żeby zapobiegać zaparciom.
Przykładowe posiłki w tym okresie:
- białe pieczywo z serem żółtym + brokuły ugotowane + ½ małej bułeczki twarogowej z przepisu DietaEwy.pl z miodem
- kurczak gyros (Thermomix) + ryż basmati biały + brokuły ugotowane + odrobina sosu tzatziki (bez pestek z ogórków) domowej roboty + banan
- pilos pure jogurt owocowy/skyr naturalny/skyr owocowy
- biała bułka z serem żółtym + mini marchewki mrożone gotowane + serek mozzarella sticks
- parówka Tarczyński z szynki naturalnie, jajko na twardo, biała bułka, mini marchewki mrożone gotowane
- pieczony schab (np. z przepisu AniaGotuje.pl) + cukinia (bez skóry i pestek) ugotowana na parze (np. w Thermomixie) + oliwa + ocet balsamiczny + sól + pieprz + ziemniaki gotowane
- makaron z sosem z uduszonych i zmiksowanych na gładko warzyw (np. szpinak, por, cukinia, przyprawy)
- pierogi leniwe domowej roboty (Thermomix) z masłem, cukrem i cynamonem
- zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych, cukinii, papryki i czosnku (po upieczeniu składniki zmiksowane w TM na przepisie Zupa z cukinii, a następnie przetarte przez sito)
- gotowana marchewka i gotowane obrane jabłko
- pancakes lub tradycyjne naleśniki
Cztery dni przed badaniem trzeba już całkiem zrezygnować z surowych owoców i warzyw. Warto też unikać produktów intensywnie barwiących, np. buraków czy produktów z barwnikami w kolorze niebieskim, czerwonym lub fioletowym.
W tym okresie najlepiej nie spożywać już żadnych warzyw poza ugotowanymi ziemniakami, obraną i pozbawioną pestek ugotowaną na parze cukinią, ugotowaną marchewką lub dynią.
Dwa dni przed badaniem należy dodatkowo zrezygnować z produktów ciężkostrawnych, pieczywa razowego, wzdymających (np. grzybów, roślin strączkowych, tj. fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy).
To czas na bardzo lekkostrawną i prostą dietę. Można jeść rosół z gotowaną marchewką, gotowane ziemniaki, białe pieczywo, chudą wędlinę, gotowane mięso, gotowane jajka, jogurty naturalne.
Szczegółowy plan posiłków tuż przed badaniem, powinno otrzymać się w miejscu, w którym wykonywana będzie kolonoskopia (np. na stronie internetowej). Zalecenia te mogą się różnić w zależności od placówki!
Druga część wpisu będzie zawierać dokładny opis mojego przygotowania do kolonoskopii. Polecam ją zatem osobom, których to badanie będzie wkrótce czekać, bo dla reszty może być zbyt nudna :p