- Wartość odżywcza całego pasztetu:
- 1585,3 kcal, białko: 72,3 g tłuszcz: 107,4 g węglowodany: 95,4 g
- 70 g ziaren słonecznika
- 70 g pestek dyni
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- puszka ciecierzycy (ok. 240 g bez zalewy)
- 2 jajka
- słoik przecieru pomidorowego (190 g)
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (świeżego lub suszonego)
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Ziarna słonecznika i pestki dyni uprażyć na suchej patelni i grubo zmiksować.
Cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę posiekać i podsmażyć na oleju (3-4 min.). Dodać ciecierzycę, przecier, rozmaryn, sól i pieprz i chwilę dusić (3-4 min.). Masę potraktować blenderem (zmiksować na gładką masę). Zmiksowaną masę wymieszać dokładnie z ziarnami oraz jajkami i oregano. Masę przełożyć do keksówki (piekłam w formie o wymiarach 19,5 cm x 9,5 cm – wymiary mierzone po dnie) wysmarowanej olejem.
Piec 40-50 min. w 190°C. Przed krojeniem wystudzić.
Pyszny wegetariański pasztet! Świetny zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i samodzielne danie.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z miesięcznika Kuchnia nr 4-2012.