- Wartość odżywcza 1 porcji (dokładnie takiej jak na zdjęciu):
 - 382,3 kcal, białko: 11,2 g, tłuszcz: 17 g, węglowodany: 45,7 g
 
To właściwie nie jest żaden przepis, ale warto wiedzieć jaką wartość odżywczą ma to lubiane przez wiele osób danie 🙂
3 porcje:
- ok. 180 g suchego makaronu pełnoziarnistego (po ugotowaniu ok. 360 g)

 - 6 łyżek pesto
 - liście świeżej bazylii
 
Pomidorki grillowane:
- 12 pomidorków cherry
 - 2 łyżki oliwy
 - łyżeczka octu balsamicznego
 - szczypta cukru i soli, pieprz, oregano
 
W misce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz i oregano. Wrzucić połówki pomidorków i delikatnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Grillować pod nagrzanym grillem piekarnika (ok. 15 min.)
Makaron ugotować (koniecznie al dente!). Pesto wymieszać z 6 łyżkami gorącej wody i wymieszać z makaronem. Udekorować grillowanymi pomidorkami i bazylią.
Ps. Grillowane pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do wielu innych dań. Wartość odżywcza 12 grillowanych pomidorków (wg powyższego przepisu): 212,8 kcal, białko: 1,8 g, tłuszcz: 18,7 g, węglowodany: 8,4 g
