- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (przy założeniu, że wyszło 36):
- 67,2 kcal, białko: 1,3 g, tłuszcz: 4,9 g, węglowodany: 6,5 g
- 250 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki* (lub pełnoziarnistej orkiszowej)
- 200 g masła
- 60 g erytrytolu (lub ksylitolu, lub cukru nierafinowanego, wedle preferencji – ale wtedy inna wartość odżywcza) (lub więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki)
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sporszkowanego imbiru
*w ramach testowania różnych produktów kupiłam mąkę z płaskurki i mąkę z samopszy (starych odmian pszenicy).
Zimne masło pokroić w kosteczkę, zagnieść z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 0,5 cm lub nieco cieńszy. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 20 min.** w 180 st.**długość pieczenia uzależniona jest od grubości ciasteczek i konkretnego piekarnika. Cienkie ciasteczka mogą być już gotowe po 12-15 min., a grubsze mogą potrzebować 30 min. (trzeba sprawdzać stan ciasteczek w trakcie pieczenia).