- Wartość odżywcza 1 placka:
- 81,2 kcal, białko: 3,7 g, tłuszcz: 3,3 g, węglowodany: 12,7 g
- 125 g jogurtu naturalnego
- jajko
- łyżka masła
- 3 łyżeczki erytrytolu
- 70 g mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 obranego jabłka
- szczypta cynamonu
Jabłko pokroić na małe, cienkie plasterki. Posypać cynamonem.
Masło roztopić na patelni, na której później będą smażone placki.
W misce rozmieszać rózgą jogurt z jajkiem, erytrytolem i przestudzonym masłem.
W drugiej misce wymieszać dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do miski z jogurtem, delikatnie i krótko wymieszać rózgą (do połączenia składników).
Rozgrzać patelnię z pozostałością masła (można dolać kroplę oleju) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu ok. 1,5 min., aż urosną. Wcisnąć w placki po kilka plasterków jabłka i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć około 2 min. na złoty kolor.
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam stąd.
Ps. Placki posypałam „kruszonką” (odrobinę masła podgrzałam z łyżeczką wiórków kokosowych i szczyptą erytrytolu).