- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 3 porcje):
- 288,5 kcal, białko: 10,2 g, tłuszcz: 24,2 g, węglowodany: 8,2 g
Uwielbiam warzywa! Kupiłam 1 opakowanie mieszanki sałat, pomidory malinowe, ogórki gruntowe (uwielbiam je!), dorzuciłam jeszcze trochę innych składników i wyszła pyszna wiosenna sałatka!
3 porcje:
- 3 garście mieszanki ulubionych sałat
- pomidor
- 3 ogórki gruntowe
- ser kozi (użyłam ok. 80 g) – można zastąpić fetą lub mozzarellą
- 2 łyżki ziaren słonecznika, kilka orzechów nerkowca – zrumienionych na suchej patelni
- 3 kawałki pomidorów suszonych w oleju
- sos: 3 łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz, chilli, świeże zioła (np. mięta, bazylia)
Pomidora (ja lubię obrane ze skórki) pokroić w półplasterki. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu. Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa i ser, polać sosem, posypać ziarnami i orzechami.