- Całość:
- 473,8 kcal, białko: 8,4 g, tłuszcz: 22,5 g, węglowodany: 54,7 g
- Tłuszczu jest sporo, ale jest to tłuszcz roślinny – zdrowszy od zwierzęcego. Jego źródłem w tej sałatce jest głównie awokado, które cechuje się sporą zawartością korzystnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Awokado jest dość mdłe, więc wymaga wyrazistego towarzystwa. W tej sałatce występuje w idealnym połączeniu!
- awokado
- mango
- czerwona papryka
- 1/2 małej czerwonej cebuli (lub cała sztuka – jeśli ktoś woli)
- pieprz kajeński, pieprz cytrynowy
- posiekane świeże liście mięty i bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
Awokado, mango i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Tę sałatkę najlepiej spożyć krótko po przygotowaniu.
Mniami! 🙂
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. Tradycje. Smaki. Potrawy” z kolekcji „Rzeczpospolitej”