- 1 op.chłodzonego ciasta francuskiego 275 g
- 6 łyżeczek dżemu/powideł/konfitury o dowolnym smaku
- 12 kostek ulubionej czekolady
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 dużych równych kwadratów. Każdy kwadrat przekroić wzdłuż przekątnej – tak, by w sumie uzyskać 12 trójkątów.
Na środku najdłuższego boku sześciu trójkątów ułożyć po 2 kostki czekolady (posiekane na mniejsze kawałki). Zawinąć zaczynając od najdłuższego boku, a kończąc na przeciwległym wierzchołku trójkąta. Końce ruloniku zawinąć do środka.
Podobnie postąpić z pozostałymi sześcioma trójkątami, tylko zamiast czekolady nakładać po łyżce dżemu.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 10 min. w 220°C (uważnie obserwować, by ich nie spalić!).