- Wartość odżywcza 1 placka (wyszło 9) z 1/9 sosu malinowego:
- 153,7 kcal, białko: 4,1 g, tłuszcz: 8,1 g, węglowodany: 16,1
- 1 i 1/4 szklanki mąki (ok. 160 g)
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 jajko
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia
sos: 1 op. mrożonych malin (300 g)
Wszystkie składniki zmiksować. Nakładać masę chochlą na rozgrzaną patelnię (najlepiej o małej średnicy) posmarowaną cienką warstwą oleju i smażyć z obu stron.
Wg oryginalnej wersji przepisu należy smażyć na suchej patelni, ale mi wychodziły ładniejsze placki, gdy patelnia była lekko posmarowana olejem.
Maliny wrzucić do rondelka i gotować na średnim ogniu aż zgęstnieją (ok. 30 min.). Potraktować blenderem i ewentualnie przetrzeć przez sitko – by pozbyć się pesteczek.