- Wartość odżywcza 1 placka (wyszło 9) z 1/9 sosu malinowego:
 - 153,7 kcal, białko: 4,1 g, tłuszcz: 8,1 g, węglowodany: 16,1

 
- 1 i 1/4 szklanki mąki (ok. 160 g)
 - 1 i 1/4 szklanki maślanki
 - 1/4 szklanki cukru pudru
 - 1/4 szklanki oliwy
 - 1 jajko
 - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżeczka sody
 - szczypta soli
 - odrobina oleju do smażenia
 
sos: 1 op. mrożonych malin (300 g)
Wszystkie składniki zmiksować. Nakładać masę chochlą na rozgrzaną patelnię (najlepiej o małej średnicy) posmarowaną cienką warstwą oleju i smażyć z obu stron.
Wg oryginalnej wersji przepisu należy smażyć na suchej patelni, ale mi wychodziły ładniejsze placki, gdy patelnia była lekko posmarowana olejem.
Maliny wrzucić do rondelka i gotować na średnim ogniu aż zgęstnieją (ok. 30 min.). Potraktować blenderem i ewentualnie przetrzeć przez sitko – by pozbyć się pesteczek.
