Obiad błyskawiczny

Po długim sobotnim wylegiwaniu się w łóżku zostałam wygoniona do kuchni 😉 Długo tam nie zabawiłam, a obiad smaczny i błyskawiczny powstał:

  • ziemniaki (miałam chyba 5 małych sztuk)
  • 2 marchewki
  • olej rzepakowy
  • przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • ocet balsamiczny
  • szczypta cukru
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy do fasoli: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, pieprz kajeński, curry
  • 2 garście mieszanki sałat (w Tesco pojawiła się nowa mieszanka Jesienna – pycha! –> sałaty firisse i radicchio oraz biała i czerwona kapusta)

Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki, a obrane marchewki w słupki. Wrzucić do miski i zalać kilkoma łyżkami oleju, wymieszać z przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec aż ziemniaki się przyrumienią z jednej strony (ok. 20-30 min. – w zależności od wielkości).

Obraną cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać odrobinę octu balsamicznego i szczyptę cukru. Dodać osączoną z zalewy fasolę i przyprawy. Chwilę razem dusić.

Podawać z sałatą (można skropić oliwą i/lub sokiem z cytryny).

I danie gotowe! 🙂 Co ja na to poradzę, że uwielbiam gotować pyszne potrawy w jak najkrótszym czasie? 😉

2 thoughts on “Obiad błyskawiczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *