Pyszne danie gotowe w 20 minut!!!Łosoś:
- 2 dzwonka łososia
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
- sól, pieprz
- garść sezamu uprażonego na suchej patelni
Pasta z ciecierzycy:
- puszka ciecierzycy/cieciorki
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- odrobina wody
Sos cytrynowy:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- skórka starta z połowy limonki/cytryny
- szczypta soli
Łososia natrzeć olejem sezamowym (po łyżeczce z każdej strony), posypać solą i pieprzem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchnią stronę ryby nałożyć sezam, dociskając go łyżeczką. Piec 15 min. w 200°C.W tym czasie przygotować pastę z ciecierzycy i sok cytrynowy:
Pasta: Ciecierzycę zmiksować z oliwą, czosnkiem i solą. Dodać sok z cytryny i odrobinę wody, zmiksować. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodać jeszcze trochę wody.Sos cytrynowy: Wymieszać oliwę, sok z cytryny, skórkę z limonki/cytryny i sól.
Wyjąć łososia z piekarnika, ułożyć na talerzu z pastą z ciecierzycy, polać sosem cytrynowym. Porcja dla dwóch osób.
Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi ze tej strony.