Indyk z makaronem ryżowym

  • Wartość odżywcza całości (czyli jednej porcji):
  • 592 kcal, białko: 38 g, tłuszcz: 23,9 g, węglowodany: 55,8 g

Dawno nic nie wstawiałam na stronę, bo wszystkie potrawy znikały zanim zdążyłam je obfotografować :-p Szybko przed wyjściem do pracy zdążyłam zrobić zdjęcia indyka z makaronem.

  • 1/4 cebuli (użyłam czerwonej)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • marchewka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • pierś indyka (na jedną porcję ok. 150 g)
  • przyprawy i dodatki: sól, pieprz, sos sojowy, ocet balsamiczny, odrobina oleju sezamowego, tabasco
  • porcja makaronu ryżowego – tak dla odmiany (na jedną porcję wystarczy 50 g) – polecam zamiast makaronu ryżowego przepyszny makaron gryczany! Idealnie pasuje do tego dania!
  • po łyżeczce ziaren słonecznika i pestek dyni podprażonych na suchej patelni

Marchewkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku z rozgrzanym olejem (1 łyżeczka). Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać marchewkę, podlać wodą, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem sezamowym. Dusić pod przykryciem, a w tym czasie przygotować mięso.

Pierś indyka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem (1 łyżeczka), posypać odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Dodać do garnka z warzywami i dusić, aż marchewka zmięknie, a mięso nabierze pysznego smaku. Doprawić tabasco.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z mięsem z warzywami, posypać pestkami dyni i ziarnami słonecznika.Ps. Osoby odchudzające się mogą zmniejszyć porcję makaronu (np. do 30 g) i zrezygnować z ziaren.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *