- Wartość odżywcza 1 placuszka:
- 48,9 kcal, białko: 1,7 g, tłuszcz: 1,7 g, węglowodany: 6,6 g
Miałam ogromną ochotę na jakieś dobre placki 🙂 Znalazłam fajny przepis, zmodyfikowałam i powstała taka wersja:
20 miniplacuszków:
- niepełna szklanka mąki pszennej (około 110 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g ricotty
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- jajko
- banan obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
- ok. 1/2 szklanki mleka 2%
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce zmiksować ricottę, jajko, oliwę i banana.
Zmiksować (np. przy użyciu blendera) zawartość obu misek, dolewając stopniowo mleko – tyle, by powstało dość gęste ciasto.
Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nakładać łyżką niewielkie porcje, formując placki. Smażyć z jednej strony, aż pojawią się bąbelki, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Według mnie placuszki są bardzo słodkie, delikatne i pyszne! 🙂