- Wartość odżywcza wszystkich (35) placków (bez dodatków, przy małym zużyciu oleju):
- 776,2 kcal, białko: 29,2 g, tłuszcz: 22,1 g, węglowodany: 116 g
Pychota! Bardzo szybkie w przygotowaniu, leciutkie i smaczne placuszki!
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- szklanka mąki (użyłam wrocławskiej typ 500)
- szklanka mleka 1,5-2%
- olej rzepakowy do smażenia
dodatki: miód (lub syrop klonowy), listki mięty (ja akurat nie miałam, więc żeby choć troszkę „zazielenić” danie, posypałam placki pestkami dyni), owoce: np. jabłka, maliny, banany, borówki, porzeczki…
Składniki ciasta zmiksować. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem nakładać łyżką ciasto i smażyć placuszki z obu stron. Pierwsze dwie partie mogą nie być najpiękniejsze. Kolejne – gdy patelnia jest już porządnie rozgrzana – smażą się idealnie na niedużym ogniu. Wyszło mi 35 małych placuszków.
Dwa jabłka starłam na tarce i podgrzałam w rondelku z cynamonem. Placki polałam miodem i podałam z jabłkami.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z najnowszego numeru miesięcznika Kuchnia – nr 4-2012 (autor: Tomek Woźniak).