- 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 50 g razowej mąki orkiszowej
- 50 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej typ 500
- 200 ml mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- woda (użyłam lekko gazowej)
- olej do smażenia
Nadzienie:
- kostka sera twarogowego półtłustego (200 g)
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- powidła (użyłam śliwkowych niskosłodzonych)
- miód
- dodatki: np. mielone migdały, ziarna sezamu
W misce zmiksować wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (poza wodą). Stopniowo dodawać tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Smażyć naleśniki z obu stron na patelni posmarowanej olejem (ja posmarowałam patelnię teflonową tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika, kolejne smażyłam już na suchej patelni).
W międzyczasie wymieszać twaróg z jogurtem.
Na usmażone naleśniki nakładać po 2 łyżki masy twarogowej i po łyżce powideł – rozsmarować i zawinąć w ulubiony sposób. Wierzch posmarować miodem i posypać np. posiekanymi orzechami lub ziarnami sezamu.