To bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny deser. Wspomnienie z dzieciństwa 🙂
- 1 op. mleka pełnego w proszku (400 g)
- 250 g masła
- 1/2 – 1 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
- 1/2 szklanki wody
- 2-6 łyżek prawdziwego kakao (w zależności od tego czy chcemy wyczuwać bardziej mleczny czy bardziej kakaowy smak)
- 2 op. herbatników (200 g)
- nerkowce (100 g) – można użyć oczywiście innych orzechów, dodać też żurawinę, rodzynki lub inne suszone owoce
W małym garnku rozpuścić masło, dodać cukier, wodę, kakao i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia. W czasie, gdy masa będzie stygła, pokruszyć herbatniki (np. tłuczkiem do ziemniaków) i posiekać orzechy. Wyłożyć folią aluminiową formę, która akurat będzie pod ręką (może być keksówka, naczynie żaroodporne itp.). Mleko w proszku wymieszać z herbatnikami i orzechami. Na to wylać masę kakaową. Delikatnie wymieszać. Formę wypełnić masą, dobrze ją ugniatając. Wstawić do lodówki. Jak masa stwardnieje można wyjąć i kroić 🙂 Nie należy się zbytnio przejmować, jeśli kawałki się rozsypują – blok i tak zniknie błyskawicznie! 🙂