- jajko
- 200 ml mleka 1,5-2%
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g)
- łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Piekarnik nagrzać (wraz z włożoną do niego blachą) do 220°C.
Jajko roztrzepać i połączyć je z mlekiem.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Wymieszać płynne i sypkie składniki, zagnieść ciasto (uwaga – ciasto jest twarde, trzeba włożyć sporo siły w jego zagniecenie!) i odstawić na 15 min.
Po tym czasie dodać do ciasta olej i ponownie zagnieść.
Odrywać niewielkie kawałki ciasta i rozwałkowywać placki o średnicy 10-15 cm (ostrzegam – wałkuje się ciężko, ale warto się poświęcić :-)).
Na rozgrzaną blachę położyć papier do pieczenia, a na nim placki. Piec 5-7 min., aż placki się zarumienią.
Placki świetnie pasują do różnych sosów (np. czosnkowego) oraz pasty z fasoli lub z ciecierzycy.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki „Domowy chleb, bułki i bułeczki” przygotowanej przez zespół miesięcznika „Kuchnia”.