Jajo sadzone z pomidorami i tymiankiem

Nie przepadam za jajami ugotowanymi na miękko – nie lubię nieściętego żółtka. Z tego też powodu nie jadałam jaj sadzonych, dopóki ktoś nie przygotował dla mnie jaja sadzonego ze ściętym żółtkiem 🙂 Błyskawiczne, pyszne i efektowne śniadanie.

  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • jajo
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: oliwki, zioła (np. bazylia, tymianek), kawałeczki papryki itp.

Na patelni (najlepiej o małej średnicy) rozgrzać olej, wrzucić jajo i od razu wrzucić ćwiartki pomidorków (i inne składniki, które są używane), posypać lekko solą, pieprzem, przykryć pokrywką. Smażyć do uzyskania pożądanego ścięcia się jaja. Posypać (najlepiej świeżymi) ziołami. Podawać z pieczywem.

Hmm… Chleb też jest własnej roboty… Niedługo zamieszczę na niego przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.