- 2 jajka
- 3 łyżki cukru (użyłam brązowego nierafinowanego)
- 6 łyżek mąki (ok. 60 g)
- 1,5 łyżki prawdziwego kakao (ok. 10 g)
- powidła śliwkowe (lub inne powidła albo dowolny dżem)
- 4 czubate łyżki ubitej śmietany kremówki 30 %
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 220°C. Dwie blachy wyłożyć pergaminem.
W misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.
Przesiać mąkę z kakao i stopniowo (po łyżce) dodawać do masy jajecznej, delikatnie i powoli mieszając, aż masa będzie jednolita.
Wykładać masę po łyżce na pergamin (tak, by utworzyły się owalne placki). Zachować odstępy pomiędzy plackami, aby się nie posklejały. Mi wyszło 8 sztuk, w tym 2 większe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 6 min. (tak, by masa nie była już płynna, a jednocześnie, by się nie spaliła!)
Po wystygnięciu placków ostrożnie odkleić je od pergaminu. Dobrać placki o zbliżonych rozmiarach w pary. Na każdym placku rozsmarować powidła (najlepiej od tej strony, która przylegała do pergaminu).
Następnie na jednym placku z każdej pary wycisnąć z rękawa cukierniczego bitą śmietanę. (ew. po prostu nałożyć łyżką). Drugi placek z pary ułożyć na bitej śmietanie, tworząc „kanapkę”. Wierzch każdej słodkiej kanapki posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjny i błyyyyskawiczny deser!Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki „Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”
I ja nic o tym nie wiem?? 🙁
Wow….Ewcia – deser rewelacyjny 🙂 sycacy, nie przeslodzony! POLECAM 🙂
Miałam to wielkie szczęście je spróbować – PYCHA to za mało powiedziane! 🙂 Dziękujemy! :*
Zgadza się – DZIĘKUJEMY :D:D:D